Pod wpływem działania wysokiej temperatury i tlenu powstaje szereg szkodliwych i toksycznych związków, m.in. izomery trans, rodniki, nadtlenki i inne. Działają one drażnico na śluzówkę przewodu pokarmowego, posiadaja właściwosci prokancerogenne, sprzyjają rozwojowi miażdzycy i cukrzycy. Generalnie jest to trucizna w czystej postaci. Smażenie na [...]
Dzisiaj mijają 2 tygodnie, 1 tydzień od "diety" ( a raczej testowania produktów) nie jest źle. + 1 kg, co też uważam za sukces. Nie chcę całkowicie rezygnować z kuchni mojej mamy, gdyż jest zaj*bista ! Będę wdrażał nowe, zdrowe posiłki, ale niekiedy będę sobie robił "odskocznię" od diety i spożywał to co wcześniej (3-4 posiłki w tygodniu). [...]
[...] co do kazdego posilku.. Dziennie nie jem duzo wiec taka dieta to bardzo duzy skok.Juz od 5lat staram sie stracic nadmiar tkanki tluszczowej(W swoim zyciu wykluczylem (smazenie na oleju,fast food,bialy cukier),Nie zakoncze tego tematu dopuki nie ulozymy wspolnie dobrej diety. A "Wszedzie brakuje jak nie bialka to wegli albo [...]
Dokładnie jak koledzy wyżej , smażenie na oleju takich ziemniaków jakoś na zdrowie Ci nie wyjdzie, natomiast pieczenie w piekarniku jak najbardziej... pozatym jak nie możesz dobić kalorii to kup sobie gainer ? bądź pij koktajle na bazie płatków owsianych/jaglanych z odzywkami ? taka szklanka koktajlu może Ci dobić nawet 800kcal a jej nie poczujesz [...]
Nie wygląda ok. Brak tu dobrej jakości tłuszczu. Białka masz conajmniej o połowe za dużo. Drugi posiłek do poprawy, oraz smażenie na oleju postaraj się zmienić. Juz nie wspomne o tym, że dieta wymaga róznorodności, której tutaj brak. Mało warzyw, brak owoców-zupełnie niepotrzebnie. Poza tym, dobrze obliczyles wartosci b/t/w?
Zamień produkty z wysoką zawartością węgli na te niskowęglowodanowe Zamiast ryżu czy makaronu wybierz np. kalafiorowy ryż albo makaron z cukinii.Teraz jest dużo takich bajerow Wybieraj warzywa o niskiej zawartości węgli jak brokuły, szpinak, cukinia, ogórki czy sałata. Ogranicz przekąski bogate w węglowodan Jeśli lubisz przekąski, zastąp je np. [...]
j\w ograniczaj smażenie na oleju tym bardziej w panierce jesli juz odpuść paniere i smaż normalne wtedy mniej wsiąknie a smak pozostanie praktycznie taki sam. aha i wazymy przed obrobką termiczną bo z miesa wyparuje woda ale b\w\t pozostaną bez zmian. Zmieniony przez - Jaros_2016 w dniu 2012-01-30 17:20:46 Zmieniony przez - Jaros_2016 w dniu [...]
Chciałem zapytać jeszcze o obróbkę produktów np. kurczak - smażenie na oleju kokosowym (odjęcie tłuszczy jeśli smażymy) gotowanie w wodzie czy na parze?
Smażenie na oleju zawierającym wielonienasycone kwasy tłuszczowe, powoduje powstawanie izomerów trans. Robiono badania, które wykazały, że tłuszcze w takiej formie mogą przyczyniać się do tycia bardziej niż inne - mimo że kalorie się nie zmieniają. Ale generalnie nie polecam smażenia nie tylko w kontekście wyglądu sylwetki, ale zdrowia. [...]
mam już dosyć kilka lat jedzenia gotowanej piersi, a jak dzisiaj usmażyłem to aż uszy się trzęsły :P, robię ogólnie rekompozycję ciała na LG i pytam czy smażenie na oleju może utrudnić jakoś magicznie spalanie body fat ;) oczywiście bilans w DNT ujemny, w DT dodatni Zmieniony przez - TeoMaster w dniu 2014-01-14 19:12:51
Różnie w większości i tak jem gotowanego kurczaka. Czyli smażenie na oleju rzepakowym i oliwie nie jest dobrym pomysłem ? Słyszałem, że są to dobre tłuszcze.
a co myslicie , o smarzenie ,a parze :D ? w "parowarze" ? lepsze niz gotowane ? najzdrowsze jest smażenie na oleju lnianym bądź z orzechów włoskich. W ogóle się nie utleniają, nie produkują niczego rakotwórczego.
oliwa też może być, tylko krótkie smażenie. Na oleju można jak najbardziej, lepiej zakupić olej w sprayu a wtedy tłuszcz dostarczasz z innych źródeł niż "z patelni"
a nie lepiej pod koniec wszystko podlac sowicie oliwy ? Jak masz niskie tłuszcze, to nie. Poza tym nie zalecane jest smażenie na oliwie. Trochę mit z tą oliwa ;) Niby tak niby nie, lepiej na oleju z awokado/koksowym, tudzież szmalcu. Zmieniony przez - FighterX w dniu 10/15/2019 1:18:03 PM Do diety HC lepiej minimalizować udział nasyconych. Tym [...]
a nie lepiej pod koniec wszystko podlac sowicie oliwy ? Jak masz niskie tłuszcze, to nie. Poza tym nie zalecane jest smażenie na oliwie. Trochę mit z tą oliwa ;) Niby tak niby nie, lepiej na oleju z awokado/koksowym, tudzież szmalcu. Zmieniony przez - FighterX w dniu 10/15/2019 1:18:03 PM Do diety HC lepiej minimalizować udział nasyconych. Tym [...]